Eπιστολή της Κοινότητας Βαρνάβα προς τον κ. Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας

Τρίτη, 24 Αυγούστου 2021 14:13
Eπιστολή της Κοινότητας Βαρνάβα προς τον κ. Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας
|| || ||

Σε συνέχεια αναρίθμητων παρεμβάσεων της Δημοτικής Κοινότητας Βαρνάβα προς την πολιτική προστασία του Δήμου Μαραθώνα και της Περιφέρειας Αττικής, για τις οποίες πιστεύουμε ότι είστε ενημερωμένοι και ουδεμία ουσιαστική απάντηση έχουμε λάβει, απευθυνόμαστε σε εσάς, σε μία ύστατη προσπάθεια να ληφθούν έστω και τώρα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των κατοίκων, των παραθεριστών και της περιοχής της Δημοτικής Κοινότητας Βαρνάβα, έναντι του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Υπενθυμίζουμε ότι η Κοινότητά μας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 20/12/2020, ύστερα από την κακοκαιρία πού έπληξε την περιοχή μας και κυρίως την παραλία Βαρνάβα, δημιουργώντας μεγάλες καταστροφές. Έκτοτε, η αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των δικτύων υδροδότησης ανατέθηκαν σε εργολάβο, ο οποίος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα οποιαδήποτε εργασία. Η ιδιωτική πρωτοβουλία σε όλο της το μεγαλείο, με άλλοθι τη δήθεν γραφειοκρατία. Σήμερα, υπάρχει ένας μόνο δρόμος διαφυγής και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως μία πυρκαγιά, οι συνέπειες θα είναι μεγάλες. Ταυτόχρονα, ο καθαρισμός που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο ήταν ελλιπέστατος, με συνέπεια να παραμένουν κλαδιά σε όλη τη διαδρομή, δημιουργώντας μία εύφλεκτη μάζα και κίνδυνο ατυχήματος.
 
Η πολιτική προστασία του Δήμου μας είναι ανεπαρκής, αλλά από σχέδια και αποφάσεις «πάμε καλά». Η δε πολιτική προστασία της Περιφέρειας, στο κομμάτι που της αναλογεί, ανύπαρκτη, συνεπεία της μόνιμης υποχρηματοδότησης και της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης τομέων, όπως η πυρασφάλεια και η δασοπροστασία, που συνάπτονται άμεσα με τη ζωή και την υγεία της λαϊκής οικογένειας.
 
Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τα σχέδια της πολιτικής προστασίας, που επικαιροποιήθηκαν και από τον Δήμο Μαραθώνα, μεταξύ των οποίων και ο «ΙΟΛΑΟΣ», αποτέλεσαν το φύλλο συκής για την ανυπαρξία υποδομών και προσωπικού. Βρίσκονται κυριολεκτικά στον αντίποδα του αναγκαίου ολοκληρωμένου σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, ο οποίος θα πρέπει να περιλαμβάνει το σύνολο των ενεργειών που σχετίζονται με την πρόληψη, την προετοιμασία, τις δράσεις αντιμετώπισης και την αποκατάσταση για κάθε έκτακτη κατάσταση. Βρίσκεται μακριά, όχι μόνον από τις ανάγκες προστασίας των εργαζομένων και των κατοίκων του Δήμου μας, αλλά και από τις κατακτήσεις της επιστήμης και από την ανάγκη ολόπλευρης προετοιμασίας έναντι κινδύνων που στοιχίζουν σε ανθρώπινες απώλειες.
Αποδεικνύεται ότι τα «πρότυπα σχέδια» και η «ετοιμότητα» που επικαλείστε αποτελούν κενό γράμμα, καθώς γνώμονά σας αποτελεί η μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση σε όλο το φάσμα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων, με τη χρήση ακριβών εναέριων μέσων, αλλά και με τους δασοκτόνους νόμους που οδηγούν σε αλλαγές χρήσης γης.
 
Τρέμουμε τη στιγμή που θα αποκαλυφθούν, για άλλη μία φορά, στην πράξη οι ελλείψεις στην πρόληψη, σε προσωπικό και μέσα στην Πυροσβεστική και ως ένοχος θα υποδειχθεί ο λαός που δήθεν δεν θα διαθέτει «ατομική ευθύνη».
Έτσι, ακόμα και τα λιγοστά μέσα που διαθέτουμε είναι παροπλισμένα: Το όχημα JCB ειναι χαλασμένο, χωρίς να έχουμε απάντηση πότε θα επισκευαστεί, ενώ το ένα και μοναδικό φορτηγό βρίσκεται στο συνεργείο χωρίς να υπάρχει εντολή επισκευής. Ταυτόχρονα, οι πυροσβεστικοί κρουνοί είναι ασυντήρητοι.
 
Με την παρούσα επιστολή σας υπενθυμίζουμε πράγματα που ήδη γνωρίζετε. Εν όψει, λοιπόν, αυτών, σας καλούμε να μας απαντήσετε άμεσα ποιά μέτρα προτίθεστε να λάβετε, προκειμένου να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες απώλειες.
 
Σπύρος Ηλίας
 
Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Βαρνάβα

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα

Please publish modules in offcanvas position.