Αττική Οδός Ραφήνα: Μπήκε η επέκταση στο Ταμείο Ανάκαμψης

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 11:26
Αττική Οδός Ραφήνα: Μπήκε η επέκταση στο Ταμείο Ανάκαμψης
|| || ||

Αττική Οδός Ραφήνα: Μπήκε η επέκταση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των 32 δισ. ευρώ που παρουσιάστηκε εχθές, όπως αναφέρεται φιλοδοξεί να πυροδοτήσει μια αλλαγή υποδείγματος στην ελληνική οικονομία και τους θεσμούς.

Η πρώτη λίστα των μεγάλων έργων υποδομής του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών περιλαμβάνει τα κάτωθι έργα:

-Ολοκλήρωση αυτοκινητοδρόμου Ε65: πρόκειται για το βόρειο τμήμα Τρίκαλα-Κηπουρειό Γρεβενών που ενώνει τον Ε65 με την Εγνατία Οδό. Έχει μήκος 64χλμ και αφορά στην κατασκευή ενός κλειστού αυτοκινητόδρομου με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Με την κατασκευή του ο αυτοκινητόδρομος μηκους 175 χιλιομέτρων ολοκληρώνεται και η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος αποκτούν εύκολη πρόσβαση στον ΠΑΘΕ. Το κόστος έχει εκτιμηθεί σε 400 εκατ.ευρώ.

-ΒΟΑΚ: τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος: με το τμήμα αυτό ολοκληρώνεται η σύνδεση των 4 μεγάλων πόλεων της βόρειας ακτής της Κρήτης. Το τμήμα μήκους περίπου 14 χιλιομέτρων έχει ώριμες μελέτες και επιλέχθηκε ως ένα ακόμα οδικό έργο. Έχει σημαντικές πιθανότητες να ενταχθεί. Το κόστος εκτιμάται σε 140 εκατ.ευρώ.

-Ιόνια Οδός: τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά: αφορά στην φυσική επέκταση του αυτοκινητόδρομου Αντίρριο-Ιωάννινα που σήμερα τερματίζει στην περιοχή της Πεδινής. Πρόκειται για αξονα περίπου 68 χιλιομέτρων ο οποίος θα έχει 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση μέχρι το Καλπάκι και 1 λωρίδα +ΛΕΑ μέχρι την Κακαβιά. Κατά το ήμισυ έχει ώριμες μελέτες. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 400 εκατ.ευρώ.

–Επεκτάσεις Αττικής Οδού: τρεις επεκτάσεις προτείνονται και αφορούν στην επέκταση της Λ.Κύμης μέχρι την Εθνική Οδό Αθήνας-Λαμίας, στην επέκταση προς Ραφήνα και στην αστική σήραγγα Κατεχάκη-Βουλιαγμένης. Το πρώτο έργο είναι ώριμο και θα δημοπρατηθεί εντός του 2021, τα άλλα δύο χρειάζονται ωρίμανση. Στο σύνολο τους απαιτούνται 1 δισ.ευρώ.

-Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος: ένα έργο που είναι σε διαγωνισμό εδώ και 4 χρόνια και οδεύει προς την ολοκλήρωση του. Ίσως να είναι και το πρώτο που με το βαθμό ωριμότητας αλλά και βιωσιμότητας που έχει να τραβήξει με άνεση την απαιτούμενη χρηματοδότηση. Το διεκδικούν 3 σχήματα. Το κόστος του αγγίζει τα 450 εκατ.ευρώ.

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα

Please publish modules in offcanvas position.