Διαβάστε την Ανακοίνωση – Καταγγελία σχετικά με τον βανδαλισμό του Μεγάλου Ρέματος στη Ραφήνα

Για βανδαλισμό του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας μιλάει η «Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας», σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε και αναφέρει ότι:

«Τα όσα εγκλήματα διέπραξε πρόσφατα εις βάρος του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, ο τοπικός Δήμος, λειτουργώντας ως υποπόδιο των αφεντικών του, είναι απλά μία παρωνυχίδα. Ένα πρώτο, βαθύ τραύμα, μέρος ενός  – μεγαλύτερου περιβαλλοντικού και κοινωνικού εγκλήματος, το οποίο συντελείται χρόνια τώρα και οσoνούπω αναμένεται η κορύφωση του. 

Η διευθέτηση και εκτόπιση εκτός της ιστορικής του κοίτης, ενός πολύτιμου, φυσικού, υδατορέματος. Ενός  ποταμού της σημασίας που έχει το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας για τον τόπο, την αντιπλημμυρική του προστασία, τη βιοποικιλότητα  και τη φυσική ισορροπία στην Αττική. Ένα μεγάλο έγκλημα στο όνομα της περαιτέρω οικοδόμησης της Αττικής, στο μοναδικό αδόμητο κομμάτι της.

Επιπλέον ζήτημα και μάλλον σε κεντρική θέση, είναι και το θέμα των επιπτώσεων του σχεδιαζόμενου εγκλήματος στους παγκόσμιους πληθυσμούς της μεταναστευτικής ορνιθοπανίδας. Είναι κάτι απαράδεκτο για τον πολιτισμένο άνθρωπο του 21ου αιώνα. Μάλλον πρόκειται για μία ακόμα απόδειξη πως η Ελλάδα είναι η βορειότερη χώρα της Αφρικής, όπως λέγεται χαριτολογώντας.

Όπου ο κόσμος έχει προχωρήσει σε κατευθύνσεις που είναι πια μονόδρομος λόγω της κλιματικής κρίσης, ο άνθρωπος προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Το έδαφος που έχασε τα χρόνια που αντιμαχόταν τη φύση και τώρα κατάλαβε πως μόνο με τη συνεργασία μαζί της έχει πιθανότητες επιβίωσης.

Στην Ελλάδα αντίθετα, ζώντας σε περασμένους αιώνες κλεισμένοι στο καβούκι μας και αρνούμενοι να κάνουμε ένα βήμα προόδου, συνεχίζουμε να εγκληματούμε εις βάρος της Φύσης, σε έναν αγώνα που σίγουρα θα είμαστε οι χαμένοι. Μόνο ένας ηλίθιος θα ισχυριζόταν πως μπορεί να πολεμήσει τη Φύση και να της επιβληθεί. Μόνο ο ηλίθιος και όσοι πιστεύουν πως θα το κάνει

Πρόσφατο στιγμιότυπο της διαρκούς ανθρώπινης βλακείας, ήταν οι αποκαλούμενοι «καθαρισμοί» του μεγάλου ρέματος, μέσα σε οριοθετημένο  υγρότοπο και μάλιστα υγρότοπο προτεραιότητας, όπως περιγράφεται από τη σχετική νομοθεσία. Σας παραπέμπουμε σε προηγούμενη ανάρτηση μας, στη σχετική ανακοίνωση – καταγγελία της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας (ΚΠΑΜΡΡ) για περαιτέρω πληροφορίες επί της νομοθεσίας. Σαρωτικοί καθαρισμοί με ερπυστριοφόρα σε υγρότοπο και σχέδια τσιμεντώματος του ζωντανού ποταμού. Οικονομικά συμφέροντα; Πολιτικά συμφέροντα; Απλή ανοησία; Αδιαφορία; Καταστροφική εμμονή, του ίδιου Δήμου (ό.π) ή όλα μαζί;

Δηλωτική άγνοιας  (ή ανοησίας) είναι  και η οσφυοκαμπτική και  λιγούρικη στάση του Δήμου (ό.π.) απέναντι στην πρόθεση Υπουργείου και Περιφέρειας να διευθετήσουν το τελευταίο ποτάμι της Ανατολικής Αττικής, με πρόσχημα την «αντιπλημμυρική προστασία. Βέβαια τα γεγονότα (πλημμύρα Μάνδρας) αποκαλύπτουν πως τα διευθετημένα ρέματα προκαλούν ολέθριες πλημμύρες, αφού το νερό θα πάει θέλοντας και μη στην ιστορική του κοίτη, όταν το φαινόμενο κορυφωθεί. Αλλά αυτό είναι ένα γεγονός άβολο για την επένδυση, τη χρηματοδότηση, το τερατώδες λιμάνι και τις υποδομές εξυπηρέτησης του, τα εμπορικά πάρκα και το Real Estate  που έρχονται για την οικοδόμηση του τελευταίου ελεύθερου χώρου της Αττικής.

Δεν είναι αργά για αντίδραση. Όσο αποδεδειγμένα πια, οι μηχανισμοί εξουσίας και επιβολής είναι συνένοχοι σε ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα, οι πολίτες (οι πραγματικοί όχι τα υποκατάστατα τύπου «ενεργών» ή οι εξυπηρετούμενων) έχουν τον τελευταίο λόγο. Είναι στο χέρι τους να σώσουν το τελευταίο υδάτινο, φυσικό απόθεμα αυτού του μεγέθους, στην ανατολική Αττική.

Η αδράνεια δεν θα έχει καμία δικαιολογία μετά για αυτούς που τώρα είναι πρόθυμοι να βουτήξουν με το κεφάλι στο τσιμεντένιο μέλλον που μας ετοιμάζουν.»