Αλλαγές για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Σάββατο, 20 Ιουνίου 2020 08:17
Κατηγορία Ελλάδα
Αλλαγές για τους εργαζόμενους συνταξιούχους
|| || ||

Τις τελευταίες αλλαγές για την απασχόληση των συνταξιούχων περιλαμβάνουν τρεις σχετικές εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα αφορά τις τρεις τελευταίες αλλαγές που έγιναν για την εφαρμογή της περικοπής του 30% της σύνταξης για όσους συνταξιούχους εργάζονται.

Αναλυτικότερα:

- οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ που απασχολούνται σε εκπαιδευτικό έργο στη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση υπάγονται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για την απασχόληση συνταξιούχων από 1.9.2020.

- εξαιρούνται από τη μείωση κατά 30% του ποσού της σύνταξης οι συνταξιούχοι άλλων φορέων και του Δημοσίου, των οποίων το ετήσιο εισόδημα από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.

- επεκτείνεται κατά ένα χρόνο η μεταβατική περίοδος για τους συνταξιούχους που είχαν αναλάβει εργασία πριν την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου (13-5-2016), και οι οποίοι δεν έχουν υποστεί μείωση στη σύνταξή τους, επειδή υπάγονταν στο προηγούμενο καθεστώς. Με τον νόμο Βρούτση είχε προβλεφθεί ότι θα κοπεί η σύνταξη τους από 1.3.2021 και μέχρι τότε θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν σύνταξη χωρίς την νέα περικοπή. Με την σημερινή τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών ορίζεται επέκταση της μεταβατικής περιόδου για ένα ακόμη έτος μέχρι 1.3.2022.

Να σημειωθεί ότι οι νέες διατάξεις για την απασχόληση των συνταξιούχων σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση θα ισχύσουν από τον Αύγουστο με αναδρομικότητα από τις 28/2/2020.Η σύνταξη θα περικόπτεται κατά 30% αντί για 60% που προβλεπόταν έως τον Φεβρουάριο ενώ υπάρχουν αναδρομικά από τις συντάξεις του Μαρτίου 2020.

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται σε σχετική υπουργική απόφαση, με το νέο καθεστώς από τις 28 Φεβρουαρίου 2020 ισχύει η περικοπή της σύνταξης κατά 30% (από 60%) κατ΄εφαρμογή του νομου 4670/2020(νόμος Βρούτση).

Έτσι απο τις 28 Φεβρουαρίου εφαρμόζεται το νέο πλαίσιο για την απασχόληση των συνταξιούχων, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου προβλέπεται μεταβατικό στάδιο ένταξης στη νέα ρύθμιση, προκειμένου για την ομαλή υπαγωγή στο νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Σε περίπτωση που προκύπτει απασχόληση συνταξιούχου, το ποσό της ακαθάριστης σύνταξης, ή συντάξεων σε περίπτωση συρροής, κύριας και επικουρικής, καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% για όσο χρονικό διάστημα ο συνταξιούχος απασχολείται και έχει υποχρέωση ασφάλισης στους Κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

Ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για καταβολή επιπλέον ποσού στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, τόσο στις περιπτώσεις που γίνεται περικοπή όσο και στις περιπτώσεις που γίνεται αναστολή της σύνταξης.

Οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται στους συνταξιούχους λόγω γήρατος όλων των ενταχθέντων στον e-ΕΦΚΑ φορέων και του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των προσώπων που λαμβάνουν χορηγία ή βουλευτική σύνταξη, οι οποίοι είτε έχουν αναλάβει εργασία ή ιδιότητα ή δραστηριότητα πριν την 28.2.2020 ή θα αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχόληση μετά την ισχύ του ν. 4670/2020, δηλαδή από 28.2.2020, εφόσον για την εργασία ή την ιδιότητα ή την δραστηριότητα προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις σχετικές γενικές ή ειδικές ή καταστατικές διατάξεις των πρώην φορέων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα

Please publish modules in offcanvas position.