Folli Follie: Αρχές Σεπτεμβρίου οι απολογίες των κατηγορουμένων

Τρίτη, 07 Ιουλίου 2020 12:34
Κατηγορία Ελλάδα
Folli Follie: Αρχές Σεπτεμβρίου οι απολογίες των κατηγορουμένων
|| || ||

Στην τελική ευθεία μετά και την αποστολή κλήσεων σε απολογία, στις αρχές Σεπτεμβρίου, σε βάρος των κατηγορουμένων, έχει περάσει η ανάκριση για την υπόθεση των καταγγελόμενων ανακριβών οικονομικών στοιχείων που εμφάνιζε η Folli Follie, έως τις αρχές του 2018 προκειμένου να έχει καλή χρηματιστηριακή εικόνα.

Η 35η τακτική ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση, για την οποία έχουν ασκηθεί διώξεις για βαρύτατα κακουργήματα, έχει διευρύνει τον κύκλο των κατηγορουμένων, που αρχικά ήταν 16, οι οποίοι πλέον φθάνουν τους 30.

Χθες εμφανίστηκαν στο ανακριτικό γραφείο ο ιδρυτής του Ομίλου Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγος και ο γιος του οι οποίοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν στις 4 Σεπτεμβρίου. Οι κλήσεις για τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο αφορούν τα κακουργήματα της απάτης σε βάρος του επενδυτικού κοινού, της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, της χειραγώγησης αγοράς, της εγκληματικής οργάνωσης και της πλαστογραφίας. Η σύζυγος του ιδρυτή του Ομίλου είναι αντιμέτωποι με τα αδικήματα της απάτης, της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων και της χειραγώγησης αγοράς.

Προθεσμίες για τις απολογίες τους είτε για τα τέλη Αυγούστου είτε για τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν λάβει και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από αυτούς δεν εμφανίστηκαν στην ανακρίτρια. Πρόκειται για δύο στελέχη της θυγατρικής του Ομίλου στην Ασία για τους οποίους αναμένεται η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.

Folli Follie το σκάνδαλο

Όλα τα μέτωπα του σκανδάλου «Folli Follie» παραμένουν ανοιχτά μετά την έκθεση του αμερικανικού fund QCM (Quintessential Capital Management) με αποκαλύψεις για το δίκτυο καταστημάτων του ομίλου στην Ασία καθώς και τη χρηματοοικονομική θέση του, που έμελλε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την εισηγμένη εταιρεία, με παράπλευρες απώλειες στο σύνολο της αγοράς.

Ήταν 4 Μαΐου του 2018, ημέρα που έχει καθιερωθεί και ως Διεθνής Ημέρα Πυροσβεστών, τουλάχιστον για ορισμένες (καθολικές και προτεσταντικές) χώρες της Δύσης. Η «φωτιά» που άναψε η QCM στον ελληνικό όμιλο δεν λέει να σβήσει, καθώς η εμπιστοσύνη δεν έχει αποκατασταθεί στο επενδυτικό περιβάλλον. Εξάλλου, δεν ήταν μόνο η έρευνα της QCM που αμφισβήτησε τα σημεία πώλησης της οικονομικής έκθεσης 2016 της εταιρείας, από 630 σε 289, αλλά και τα χρηματοοικονομικά της στοιχεία, μιλώντας για μη κερδοφόρα, ταχύτατα συρρικνούμενη επιχείρηση, με μειούμενα έσοδα και αρνητικές ταμειακές ροές. Ακολούθησαν κι άλλες εκθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τη συγκεκριμένη ημέρα η μετοχή βρέθηκε στο limit down (-29,9%) και ετέθη εκτός διαπραγμάτευσης 20 μέρες αργότερα, στις 25 Μαΐου, όταν είχε φθάσει κάτω από τα 5 ευρώ (4,8 από 15,34 πριν ξεσπάσει η κρίση).

Η επιβεβαίωση

Το πόρισμα της Alvarez & Marsal (σε συνέχεια έρευνας που ζήτησε η EY, η οποία είχε αρχικώς αναλάβει στοχευμένο έλεγχο στη μητρική) όχι απλώς επιβεβαίωσε το αμερικανικό fund αλλά αποκάλυψε ακόμη μεγαλύτερη «ένδεια», εάν κρίνει κανείς από τα στοιχεία που τοποθετούν την αφετηρία των μεθοδεύσεων πολλά χρόνια πριν, αναδεικνύοντας ευθύνες βασικών μετόχων της εταιρείας και στελεχών της διοίκησης.

Δικαστικό μέτωπο

Ένα βήμα παραπέρα πήγε την έρευνα ο οικονομικός εισαγγελέας, ο οποίος στο πόρισμά του μιλούσε για ισχυρές ενδείξεις αναφορικά με την προσπάθεια της Folli Follie να «χτίσει» από το 2007, αλλά πιθανότατα και προγενέστερα, ψευδείς ισολογισμούς, μεταφέροντας ψευδή κέρδη, ψευδή ταμειακά διαθέσιμα, εικονικές πωλήσεις και ψευδή αποθέματα. Σήμερα το δικαστικό δεν είναι το μόνο ανοιχτό μέτωπο για την εταιρεία. Εξάλλου, αν και η διοίκηση διατείνεται ότι οι υποχρεώσεις προς Δημόσιο, εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά. διευθετούνται ή ρυθμίζονται, είναι προφανές ότι η χρηματοδότηση είναι οξύτατο πρόβλημα, ειδικά μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών να κάνει δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα ομάδας 56 επενδυτών, διατάσσοντας συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας της εισηγμένης, της οικογένειας Κουτσολιούτσου και του ορκωτού ελεγκτή της την επίμαχη περίοδο, για ποσό 1,8 εκατ. ευρώ.

Η ρευστότητα

Από την άλλη μεριά ανοιχτό παραμένει το σενάριο πώλησης των θυγατρικών Folli Follie Cosmetics, Links of London και ορισμένων ακινήτων (που δεν έχουν δεσμευθεί από τις δικαστικές αρχές) ανάμεσα στα οποία έχει εμπλακεί το Μινιόν - αν και αναρωτιέται κανείς πώς θα ρευστοποιηθεί σήμερα ένα ακίνητο (που αποτιμάται περί τα 25 εκατ. ευρώ) που ο όμιλος δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τις τελευταίες δεκαετίες είτε λόγω της υποβαθμισμένης περιοχής είτε λόγω νομικών και πολεοδομικών θεμάτων. Τον Μάιο του 2013 η εταιρεία είχε φθάσει κοντά σε συμφωνία με το Υπ. Περιβάλλοντος του οποίου οι υπηρεσίες θα συγκεντρώνονταν στο εν λόγω κτήριο. Όμως η συμφωνία ναυάγησε, μεταξύ άλλων και εξαιτίας έλλειψης σύμπλευσης ως προς την αρχιτεκτονική πρόταση.

Εν κατακλείδι, αυτήν τη στιγμή η μόνη αξιόπιστη πηγή χρηματοδότησης της εταιρείας είναι το δίκτυο καταστημάτων, το οποίο τελεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης. Κεφάλαια από περιουσιακά στοιχεία που εκποιήθηκαν πρόσφατα (το ακίνητο στο Χονγκ Κονγκ, το ελικόπτερο της οικογένειας, όπως και αυτοκίνητα) εξανεμίζονται.

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα

Please publish modules in offcanvas position.