Αυγενάκης: «Έμπρακτη και συνεχής στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού»

Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020 16:15
Κατηγορία Ελλάδα
Αυγενάκης: «Έμπρακτη και συνεχής στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού»
|| || ||

Την «έμπρακτη και συνεχή στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού» επισήμανε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή Φ. Μπακαδήμα, με την οποία ζήτησε διευκρινίσεις για την ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων με 12 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός, έπειτα από 12 χρόνια θα υπάρξει απευθείας επιχορήγηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, με τη διάθεση ποσού 12 εκατομμυρίων ευρώ για την άμεση ενίσχυσή τους, ποσό που θα διανεμηθεί με απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε το «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων», η πλατφόρμα προεγγραφής των ερασιτεχνικών σωματείων στο Μητρώο Αθλητικών Φορέων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Έως και χτες, Τρίτη 25 Αυγούστου, τα εγγεγραμμένα σωματεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προεγγραφής αθλητικών σωματείων της ΓΓΑ ανήλθαν σε 5.045. Εξ αυτών, 4.539 έχουν υποβάλλει αίτηση και των 2.331 έχει ολοκληρωθεί. Φυσικά, η λειτουργία του Μητρώου είναι συνεχής και δεν διακόπτεται.

Την επιχορήγηση θα μπορούν να λάβουν όσα ερασιτεχνικά σωματεία ολοκληρώνουν τη διαδικασία προεγγραφής τους στο Μητρώο.

Η διαδικασία ελέγχου αξιολόγησης και χρηματοδότησης θα γίνει σύμφωνα με το άρθρο 142 του Ν.4714/2020 και των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, που είναι προς έκδοση.

Το ποσό για κάθε σωματείο θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση καθώς και σε τέλος χαρτοσήμου, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Με κοινή απόφαση, μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών, θα καθοριστούν τα κριτήρια για την καταβολή του ποσού ενίσχυσης, οι κατηγορίες των δικαιούχων αθλητικών σωματείων, οι προϋποθέσεις, ο τρόπος υπολογισμού και το ακριβές διανεμητέο ποσό ανά κατηγορία δικαιούχου, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, καθώς ο χρόνος και ο τρόπος ελέγχου των κριτηρίων για τη χορήγησή του ανά κατηγορία δικαιούχων.

Επιπλέον, στην απάντηση του κ. Αυγενάκη, γίνεται αναφορά στα υπόλοιπα άμεσα και έμμεσα μέτρα στήριξης της αθλητικής οικογένειας:

- Ένταξη των αθλητικών σωματείων στους επιπλέον ΚΑΔ για τα Μέτρα Στήριξης κατά την περίοδο της καραντίνας.
- Γενναίες οικονομικές διευκολύνσεις στη χρήση των εγκαταστάσεων των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων, που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
- Υπαγωγή των εισιτηρίων των αθλητικών αγώνων σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13% από το 24%), με στόχο τη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα ή και τη μείωση των τελικών τιμών τους, καθώς και την τόνωση της ζήτησής τους.
- Μείωση του ποσού του φόρου κατά 20% από 10%, που ίσχυε, επί των ποσών δωρεών προς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.
- Μείωση φορολογικών συντελεστών στο 22% από +45%, όσον αφορά μετεγγραφή, ανανέωση ή λύση συμβολαίου αθλητών και προπονητών.
- Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και με τον ΟΑΕΔ, από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, ενισχύεται το προσωπικό των ΕΑΚ κατά 249 άτομα και άλλοι 350 γυμναστές διατίθενται σε 147 Δήμους της χώρας.
- Με το καινοτόμο σύστημα αξιολόγησης και επιχορήγησης των αθλητικών Ομοσπονδιών «ΧΙΛΩΝ», βασισμένο σε απολύτως μετρήσιμους δείκτες, κατανέμονται τα χρήματα των επιχορηγήσεων (17,5 εκατ. φέτος) με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια.

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα

Σχετικά Άρθρα

Please publish modules in offcanvas position.