Παρακολούθηση της εμφάνισης γλοιοσπορίου

Παρακολούθηση της εμφάνισης γλοιοσπορίου

Παρακολούθηση της εμφάνισης γλοιοσπορίου

Στο έργο «Ολιστική διαχείριση συνέργειας δάκου και γλοιοσπορίου στην παραγωγή και ποιότητα του ελαιόλαδου», με κωδικό Τ2ΕΔΚ-03634 και ακρωνύμιο ELIADA μελετάμε την αντιμετώπιση των παθογόνων που προκαλούν την ασθένεια του γλοιοσπορίου και επηρεάζουν την ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου, καθώς και την πιθανή αλληλεπίδραση αυτών με την προσβολή από το δάκο της ελιάς. 

Σε συνέχεια της οριοθέτησης του δικτύου πειραματικών αγρών (ελαιώνες) για την παρακολούθηση του πληθυσμού του γλοιοσπορίου και του δάκου της ελιάς στην περιοχή της Λακωνίας πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δειγματοληψίες νεκρών ανθέων και βλαστών που εμφάνιζαν κάποιο έλκος από τους προαναφερθέντες αγρούς/ελαιώνες. Συγκεκριμένα συλλέχθηκαν από κάθε πειραματικό αγρό 50 άνθη και 50 βλαστοί, τα οποία μετά από κατάλληλη επεξεργασία, μεταφέρθηκαν με φορητό ψυγείο στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Ακολούθως, έγινε προσπάθεια απομόνωσης των αιτιών που προκάλεσαν τις προαναφερθέντες ζημίες στα συλλεχθέντα άνθη και τους βλαστούς, αντιστοίχως.
ff63fa3c 4d0a b02b 17da b43b03e3a5d4
Παράλληλα με τις δειγματοληψίες ανθέων και βλαστών σε κάθε πειραματικό αγρό έγινε τοποθέτηση/ανάρτηση παγίδων τύπου McPhail για την παρακολούθηση της πορείας του πληθυσμού του δάκου της ελιάς, Bactrocera oleae (Diptera: Tephritidae). Στις παγίδες αυτές προστέθηκε το κατάλληλο τροφικό ελκυστικό για την προσέλκυση των ενηλίκων του δάκου της ελιάς. Η παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου της ελιάς θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση για να εξάγει η ερευνητική ομάδα τα πορίσματά της.
447e49a2 64fc 9954 79f1 6752b8cff7c0
Το έργο υλοποιείται από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας με συντονιστή τον  κ. Νικόλαο Προκοβάκη, από την AVMap GIS ΑΕ με τον Δρ. Ανδρέα Βασιλόπουλο και από τη BASF με τον κ. Δημήτρη Σέρβη.  Σημαντική συνεισφορά στην εφαρμογή της ερευνητικής μεθοδολογίας στο έργο θα έχει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (ΙΓΒΦΠ) και του Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ).

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ https://eliadaolive.gr/ και δηλώστε το ενδιαφέρον σας για τις επικείμενες δράσεις μας.
d4593b62 006f 3b98 e493 f7b7bbf629cf
Παρακολούθηση της εμφάνισης γλοιοσπορίου 4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/M4VMEghLvy0 Με αφορμή τη συνταρακτική υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό, η οποία εξελίσσεται στις δικαστικές αίθουσες, η εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» κάλεσε και φιλοξένησε τον διακεκριμένο Δικηγόρο…

https://youtu.be/rxB0hblc5ZY Συνέντευξη στο OnCamera.gr και την εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» παραχώρησε ο Μάκης Κιάμος Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. «Όσο μπορούμε, είμαστε στο πλευρό των Ηπειρωτών ανά την…

https://youtu.be/e_OGNTMAqaw Καλεσμένος του OnCamera.gr στην εκπομπή “Who is Who”, o Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών και ειδικός σύμβουλος στον Δήμο Σπάτων σε θέματα προστασίας του πολίτη και οδικής ασφάλειας ο…