Γερμανική φρεγάτα σταμάτησε τουρκικό φορτηγό πλοίο ανοικτά της Λιβύης

Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 16:24
Κατηγορία Ελλάδα
Γερμανική φρεγάτα σταμάτησε τουρκικό φορτηγό πλοίο ανοικτά της Λιβύης
|| || ||

Μια φρεγάτα του γερμανικού πολεμικού Ναυτικού σταμάτησε στη Μεσόγειο ένα τουρκικό φορτηγό πλοίο, που κατευθυνόταν στη Λιβύη με την υποψία ότι μετέφερε παρανόμη φορτίων όπλων παραβιάζοντας το σχετικό εμπάργκο.

Η γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο», που ενισχύει από το περασμένο καλοκαίρι τη ναυτική αποστολή «Ειρήνη» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την τήρηση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ στη Λιβύη, σταμάτησε χθες το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, το τουρκικό φορτηγό πλοίο Rosaline A περίπου 200 χλμ. ανοικτά της Βεγγάζης και μια ομάδα Γερμανών στρατιωτών ανέβηκε στο σκάφος και άρχισε να ελέγχει το φορτίο του, το πλήρωμα του οποίου συνεργάστηκε.

Εντολές από τα κεντρικά της επιχείρησης «Ειρήνη» της ΕΕ

Τις σχετικές οδηγίες για τη νηοψία στο Rosaline A είχαν στείλει στο γερμανικό πολεμικό Ναυτικό από τα κεντρικά της επιχείρησης «Ειρήνη» της ΕΕ, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται στην παρούσα φάση Έλληνας αξιωματικός.

Η Τουρκία στηρίζει με ανταλλάγματα άμεσα και ενεργά εδώ και μήνες την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη και στέλνει μεταξύ άλλων όπλα και μισθοφόρους με πλοία και αεροσκάφη στις εμπόλεμες ζώνες. Στόχος της επιχείρησης «Ειρήνη» είναι να δυσχεράνει την άφιξη όπλων στη Λιβύη μέσω της Μεσογείου.

Το περασμένο καλοκαίρι η ίδια γερμανική φρεγάτα είχε σταματήσει το τάνκερ "MV Royal Diamond 7", που όπως αποδείχθηκε μετέφερε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Λιβύη ένα είδος κηροζίνης, που χρησιμοποιούν μόνον μαχητικά αεροσκάφη, ενώ τον Ιούνιο γαλλική φρεγάτα παρεμποδίστηκε όταν επιχείρησε να κάνει έλεγχο σε τουρκικό πλοίο, το οποίο συνοδευόταν από πολεμικά πλοία, εάν μετέφερε όπλα στη Λιβύη σ’ ένα επεισόδιο που κλιμάκωσε τις εντάσεις μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν βρέθηκαν όπλα στο Rosaline A, που απέπλευσε το Σαββατοκύριακο από την Τουρκία με προορισμό τη Μιζράτα της Λιβύης.

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα

Please publish modules in offcanvas position.