Ανησυχία για το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο – Προς άνοιγμα δημοτικών, νηπιαγωγείων η επιτροπή

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020 10:27
Κατηγορία Ελλάδα
Ανησυχία για το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο – Προς άνοιγμα δημοτικών, νηπιαγωγείων η επιτροπή
|| || ||

Ανησυχία προκαλεί στις υγειονομικές αρχές το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο κορωνοϊού που καταγράφηκε.

Ανησυχία προκαλεί στις υγειονομικές αρχές το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο κορωνοϊού που καταγράφηκε χθες, ειδικά σε ορισμένες περιοχές της χώρας και παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί.

Αυτό αποτυπώνεται άλλωστε και στα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σύμφωνα με τα οποία στην χώρα μας καταγράφηκαν 1.047 νέα κρούσματα κορωνοϊού καθώς τετραψήφιος αριθμός μολύνσεων είχε να αναφερθεί στη χώρα μας από τις 17 Δεκεμβρίου.

Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα είναι που θα κρίνουν το άνοιγμα τόσο των σχολείων όσο και του λιανεμπορίου. Το τοπίο ως προς τις αποφάσεις φαίνεται σε κάθε περίπτωση πως θα ξεκαθαρίσει τις πρώτες ημέρες του 2021 όταν και να επανασυνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών.

Σχολεία: Θετικοί, καταρχήν, οι ειδικοί στο άνοιγμα δημοτικών-νηπιαγωγείων

Όπως ανακοινώθηκε άλλωστε, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει εκ νέου στις 4 Ιανουαρίου για να λάβει αποφάσεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των ειδικών τάσσεται υπέρ του σταδιακού ανοίγματος των σχολείων, με προτεραιότητα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, στις 8 Ιανουαρίου.

Στη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, που έγινε την Τρίτη, με θέμα το πότε θα αρχίσουν τη δια ζώσης λειτουργία τους τα σχολεία, η πλειονότητα των μελών της Επιτροπής τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου 2021, ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί από τις αρχές του Δεκεμβρίου.

Αξίζει, ωστόσο, να υπενθυμιστεί ότι η πορεία της πανδημίας αποτελεί μία δυναμική διαδικασία, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Συνεπώς, προς το παρόν δεν μπορεί να προδικαστεί η τελική απόφαση των ειδικών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τους λοιμωξιολόγους προβληματίζει το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κυρίως των λυκείων, όπου η μεταδοτικότητα είναι αυξημένη.

Σε αυτό το σημείο, οι μισοί εκ των ειδικών της επιτροπής ζήτησαν την καταγραφή των επιδημιολογικών δεδομένων των επόμενων ημερών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν μεμονωμένες φωνές που τάσσονταν υπέρ του οριζόντιου ανοίγματος των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, τόσο ο Γκίκας Μαγιορκίνης όσο και η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισαν ότι το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για ειδικούς και κυβέρνηση. Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ σημείωσε πως «καμία απόφαση δεν παίρνεται ελαφρά τη καρδία. Αφού εξετάσουμε τα επιδημιολογικά στοιχεία παίρνονται οι αποφάσεις».

Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, «παραμένει προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων, οπότε θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα επαναλειτουργήσουν».

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα

Please publish modules in offcanvas position.