Αγωνία στο λιανεμπόριο, απόγνωση στην εστίαση: Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον «αέρα»

Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021 09:29
Κατηγορία Ελλάδα
Αγωνία στο λιανεμπόριο, απόγνωση στην εστίαση: Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον «αέρα»
|| || ||

Τα φώτα θα σβήσουν για άλλη μια φορά στις βιτρίνες της Ερμού, καθώς το «σκοτάδι» της πανδημίας εξαπλώνεται για άλλη μια φορά πάνω από την Αττική, παρασέρνοντας έτσι και το λιανεμπόριο. Και μπορεί ο μεγαλύτερος εμπορικός δρόμος της πρωτεύουσας να «ξανάνιωσε» για λίγες μέρες, όμως τα διπλανά στενά στην Αγίας Ειρήνης και στο Μοναστηράκι έχουν γίνει πια ένα με το σκοτάδι, καθώς η εστίαση έχει βάλει λουκέτο εδώ και πάνω από 150 μέρες.

Οι ανησυχητικές εικόνες των πρώτων ημερών του ανοίγματος του λιανεμπορίου, με τους γεμάτους καταναλωτές δρόμους, προκάλεσαν ανησυχία, γρήγορα όμως η κίνηση στην αγορά γύρισε σε κανονικά – προ πανδημίας – επίπεδα. Τα δυσμενή επιδημιολογικά δεδομένα για την Αττική επέβαλαν την επιστροφή στο click away, καθώς και τον ερχομό ενός νέου όρου, του click inside ή click in shop, που μένει να φανεί κατά πόσο αποτελεσματικό θα είναι.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι «το click away δούλεψε», οι έμποροι και οι καταστηματάρχες έχουν αντίθετη άποψη. Σύμφωνα με έρευνα της Palmos Analysis για την ΕΒΕΘ, ο τζίρος της πρόσφατης εορταστικής περιόδου για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν πολύ χαμηλός, καθώς κατά μέσο όρο δεν ξεπέρασε το 28% των πωλήσεων της εορταστικής περιόδου του 2019. Μόλις το 39% από αυτές πραγματοποίησε πωλήσεις με τη μέθοδο click away την περίοδο των εορτών.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο εμπορικός κόσμος εξέφρασε την έντονη αντίδραση του για τα σημερινά μέτρα και τα βήματα πίσω που γίνεται σχετικά με τη λειτουργία του λιανεμπορίου – και μάλιστα εν μέσω της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων. «Ούτε το click in shop, ούτε ακόμη περισσότερο το click away, συνιστούν λύση για το εμπόριο. Τα δεχόμαστε περισσότερο ως αναγκαίο κακό», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.

«Κλινικά νεκρή» η εστίαση – Στον αέρα εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας

Όπως αναφέρεται στο in.gr: Οι επαγγελματίες της εστίασης βέβαια, ενός νευραλγικού τομέα της ελληνικής οικονομίας, δεν είχαν ούτε την πολυτέλεια και τη χαρά να ανοίξουν έστω και για λίγες μέρες.

Οι εργαζόμενοι στην εστίαση στην Ελλάδα είναι περίπου 330.000. Οι άνθρωποι αυτοί ζούνε με τα επιδόματα των 534 ευρώ για μήνες. Και όταν κάποια στιγμή στο μέλλον ανοίξει ξανά ο κλάδος, οι αναστολές θα λήξουν και θα ξεκινήσουν οι απολύσεις.

Λόγω της καταστροφής του κλάδου, υπολογίζεται ότι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις εστίασης δεν θα ανοίξουν ποτέ. Με λίγα λόγια, σχεδόν 150.000 θέσεις εργασίας είναι στον αέρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα είπε πριν λίγες μέρες στο OPEN ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββάθας, η εστίαση συνεργάζεται με μια σειρά κλάδων από τον πρωτογενή μέχρι τον τριτογενή τομέα, επηρεάζοντας συνολικά τουλάχιστον 1.000.000 εργαζομένους!

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα

Please publish modules in offcanvas position.