Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: «Κόκκινος» συναγερμός για το κρούσμα στη Θεσσαλονίκη – Τι ανησυχεί τους ειδικούς

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη, μετά την ανίχνευση κρούσματος με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κοροναϊού.

Οι ειδικοί ανησυχούν για την υψηλότερη μεταδοτικότητα της συγκεκριμένης μετάλλαξης αλλά και την πιθανή ανθεκτικότητά της στα εμβόλια.

Ο πρώτος που διαγνώστηκε με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη του κοροναϊού είναι ένας 36χρονος κληρικός της Μητρόπολης Νεαπόλεως, ο οποίος διακονούσε και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Έχει προς το παρόν ήπια συμπτώματα και παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο  εν λόγω κληρικός είχε νοσήσει πριν από λίγους μήνες από κοροναϊό και τότε είχε περάσει τη νόσο με ήπια συμπτώματα.

Ανησυχητικό θεωρείται και το γεγονός ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πώς προέκυψε το νοτιοαφρικανικό στέλεχος της μετάλλαξης στον συγκεκριμένο χώρο, ιδίως όταν ο άνθρωπος που επιμολύνθηκε δεν είχε ταξιδέψει στο Εξωτερικό, αλλά και επειδή η αυξημένη παρουσία των μεταλλαγμένων ιών συνδέεται με την επέλαση του τρίτου πανδημικού κύματος.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν πληροφορίες για ακόμα ένα ύποπτο κρούσμα νοτιαφρικανικής μετάλλαξης στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως μεταδίδει το MEGA.

 

Σαρωτικοί έλεγχοι

Από σήμερα κλιμάκια του ΕΟΔΥ ξεκινούν σαρωτικούς ελέγχους σε όλη την περιοχή με μοριακά τεστ και rapid test και ειδικότερα στη Μητρόπολη, τις ενορίες, το δημαρχείο. Οι ειδικοί αποκλείουν την ενδοεκκλησιαστική διασπορά.

Χθες, μετέβησαν εσπευσμένα στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, για να εκτιμήσουν την κατάσταση.

«Η πρώτη ανίχνευση του νοτιοαφρικανικού στελέχους είναι εδώ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα. Αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας και όχι ενδοεκκλησιαστική διασπορά. Σε κάθε περίπτωση με την εξαίρετη συνεργασία της Μητρόπολης και των ανθρώπων των ενοριών που εμπλέκονται προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους, με μοριακούς ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή, ακολουθούμε το μονοπάτι των επαφών» ανέφερε ο υφυπουργός σε μια προσπάθεια να μην δημιουργηθεί πανικός για την είδηση αυτή.

Ερωτηθείς σχετικά από το που προήλθε το νέο στέλεχος του κοροναϊού, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι υπάρχουν ενδείξεις αλλά συνεχίζονται οι ιχνηλατήσεις για να μπορέσει να οριστικοποιηθεί. Τόνισε δε, ότι δεν θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς. «προχωράμε με βάση το σχέδιο μας. Υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική στο κομμάτι των εμβολιασμών και παραμένουμε πιστοί στο αρχικό μας σχέδιο», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, θα γίνουν μια σειρά από ενέργειες το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να μπορέσει να εντοπιστεί και αν υπάρχει αν υπάρχει και άλλο στέλεχος. Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ιερέα, είπε ότι αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.

Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Ανησυχία για τις επιπτώσεις της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης εξέφρασε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας ότι «υπάρχει πρόβλημα με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».

Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι  «υπάρχουν μεταλλάξεις πολλές. Μερικές από αυτές μπορεί να επικρατήσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτή τη στιγμή οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν είναι η βρετανική που έχει πολύ μεγάλη διασπορά, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα.»

Για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ο κ. Γώγος ανέφερε ότι δεν έχουμε ακόμη σαφή δεδομένα, ωστόσο, τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson&Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα.

«Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο έως και 55%», είπε και τόνισε πως «υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη», όπως αναφέρεται στο in.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.