Κουρεμένα ενοίκια: Αρχίζουν οι πληρωμές για τους συνιδιοκτήτες

Σάββατο, 10 Απριλίου 2021 21:03
Κατηγορία Ελλάδα
Κουρεμένα ενοίκια: Αρχίζουν οι πληρωμές για τους συνιδιοκτήτες
|| || ||

Με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των 570.000 πολλαπλών δηλώσεων COVID που έχουν υποβάλει χιλιάδες ιδιοκτήτες για το ίδιο ακίνητο, η ΑΑΔΕ «ξεκλειδώνει» μία ακόμα πληρωμή για τα μειωμένα ενοίκια της περιόδου Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020. Αυτή τη φορά, θα αποζημιωθούν οι φορολογούμενοι που εμφανίζονται να είναι συνιδιοκτήτες ενός μισθωμένου ακινήτου για το οποίο έχει «κουρευτεί» υποχρεωτικά το ενοίκιο και υπέβαλαν όλοι δηλώσεις COVID στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ενώ κανονικά θα έπρεπε μόνο ένας από τους ιδιοκτήτες να δηλώσει τα μειωμένα ενοίκια.

Οι συνιδιοκτήτες για τους οποίους η ΑΑΔΕ έχει ολοκληρώσει την ταυτοποίηση των στοιχείων τους για κάθε ακίνητο για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση για το μειωμένο ενοίκιο έχουν ενημερωθεί ότι η αποζημίωση που δικαιούνται θα καταβληθεί σε όλους με βάση τη δήλωση COVID που έχει υποβληθεί μόνο από έναν ιδιοκτήτη.

Οι φορολογούμενοι αυτοί αναμένεται να πληρωθούν σήμερα για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου και θα λάβουν την αποζημίωση από το κράτος ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας που κατέχουν στο ακίνητο ενώ για τα μειωμένα ενοίκια της περιόδου Μαρτίου – Οκτωβρίου θα γίνουν συμψηφισμοί με μελλοντικές οφειλές.

Σε όσες περιπτώσεις δεν καταστεί εφικτή η ταυτοποίηση, λόγω έλλειψης προσδιοριστικών στοιχείων των ακινήτων και λαθών, η ΑΑΔΕ θα καλεί τηλεφωνικά τους ιδιοκτήτες για να δώσουν τις αναγκαίες πληροφορίες.

Το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης των δηλώσεων COVID και πληρωμής των ιδιοκτητών, πολλοί από τους οποίους περιμένουν να αποζημιωθούν για τις εισοδηματικές απώλειες που έχουν υποστεί, προβλέπει:

Εκκαθάριση των διορθωτικών δηλώσεων ιδιοκτητών της περιόδου Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020. Η προθεσμία υποβολής των διορθωτικών δηλώσεων λήγει στις 19 Απριλίου.

Καταβολή αποζημιώσεων για τα «χαμένα» ενοίκια των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020 σε όσους ιδιοκτήτες ενώ έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα σωστές αρχικές δηλώσεις COVID για τους μήνες αυτούς παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτοι, λόγω καθυστερήσεων στην εκκαθάριση των δηλώσεων COVID από την ΑΑΔΕ. Οι πληρωμές για τους ιδιοκτήτες αυτούς «τρέχουν».

Καταβολή αποζημιώσεων για τα μη εισπραχθέντα ποσά ενοικίων του μηνός Ιανουαρίου 2021 σε ιδιοκτήτες που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη. Οι πληρωμές για τα κουρεμένα έως 100% ενοίκια του Ιανουαρίου θα ολοκληρωθούν εντός του μήνα.

Ταυτόχρονη καταβολή αποζημιώσεων για τα μειωμένα έως 100% ενοίκια των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου στους ιδιοκτήτες. Τα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών έως τις 20 Απριλίου. Για τη διπλή πληρωμή θα πρέπει:

– Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.

– Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

– Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

– Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.

– Να έχει υποβληθεί για τις μισθώσεις αυτές δήλωση COVID τον Φεβρουάριο.

120 δόσεις

Και για δάνεια με εγγύηση Δημοσίου

Την ευκαιρία να ρυθμίσουν σε έως και 120 δόσεις τις βεβαιωμένες οφειλές από δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου έχουν πολίτες και επιχειρήσεις. Η υποβολή της αίτησης για την ένταξη στη ρύθμιση γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής, η οποία λειτουργεί στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα της ΑΑΔΕ.
Στη ρύθμιση των 120 δόσεων εντάσσονται δάνεια για τα οποία χορηγήθηκαν έως και το 2012, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (πρώην «Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΑΕ») ή του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΑΕ (ΤΕΜΠΜΕ), και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα στις τράπεζες έως τις 7.10.2019.
Σύμφωνα με την εγκύκλιό του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή:
Η αίτηση για την υπαγωγή σε ρύθμιση οφειλών υποβάλλεται στην Υπηρεσία της ΑΑΔΕ (ΔΟΥ ή Ελεγκτικό Κέντρο), που είναι αρμόδια για την είσπραξη (πληροφορίες στον ειδικό πίνακα της Ε.2073/2021 και στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση στο myTAXISnet).
Οι προθεσμίες είναι οι εξής:
Μέχρι την Τρίτη 4/5/2021, για οφειλές που έχουν βεβαιωθεί από 7.10.2019 μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Εντός 6 μηνών από τη βεβαίωσή τους, για οφειλές που θα βεβαιωθούν μετά την 29/4/2021.

in.gr

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα

Please publish modules in offcanvas position.