Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει με πετρέλαιο θέρμανσης και επίδομα ειδικού σκοπού για ελ. επαγγελματίες

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020 09:29
Κατηγορία Ελλάδα
Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει με πετρέλαιο θέρμανσης και επίδομα ειδικού σκοπού για ελ. επαγγελματίες
|| || ||

Νέα μέτρα ανάσα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά φέρνει η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα.

Έτσι, στο πλάνο της κυβέρνησης είναι να παραταθεί μέχρι τις 15 Μαΐου η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να ωφεληθούν τα νοικοκυριά από το φθηνό πετρέλαιο ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κληρώσει για τα κρατικά χαμηλότοκα δάνεια σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κοροναϊό μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε την παράταση του χρόνου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο ΕΦΚ έως τις 15 Μαΐου, που σημαίνει ότι το κέρδος για τους καταναλωτές είναι σημαντικό μετά τη μείωση της τιμής πώλησή τους.

Παρότι ο καιρός είναι ανοιξιάτικος, οι πολυκατοικίες γεμίζουν εφόδια για τον χειμώνα, αφού είναι δύσκολο να ξαναπέσει τόσο πολύ η τιμή του λίτρου.

Οι πρωτόγνωρες χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης ακόμη και στα 0,679 ευρώ το λίτρο στην Αττική ή στα 0,65 στην Πιερία έχουν ωθήσει χιλιάδες νοικοκυριά σε παραγγελίες ποσοτήτων με σκοπό να γεμίσουν τις δεξαμενές των κατοικιών τους για τον επόμενο χειμώνα.

Η μέση πανελλαδική τιμή του καυσίμου είναι στα 0,772 ευρώ το λίτρο και είναι χαμηλότερη 28% έναντι της περσινής περιόδου. Η αναταραχή στις διεθνείς αγορές έχει ωφελήσει τα νοικοκυριά, αφού οδήγησε σε μεγάλη πτώση και τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και οπότε η προμήθεια του αποτελεί σπάνια ευκαιρία.

Επίδομα 800 ευρώ

Μέχρι και αύριο θα είναι τελικά ανοικτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που απασχολούν μέχρι και 20 άτομα.

Έχουν ήδη υποβάλλει αίτημα πάνω από 550.000 άτομα, ενώ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τελικά τις 600.000 αφού πλέον περιλαμβάνονται και όσοι έχουν από 6 – 20 εργαζόμενους.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Εντός της εβδομάδας θα εκδοθεί η απόφαση για την επιστρεπτέα προκαταβολή, στην οποία θα αποκρυσταλλώνονται οι διαδικασίες χορήγησης της ενίσχυσης και ο τρόπος υπολογισμού του ύψους των ποσών για τις επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έχει προαναγγείλει δεύτερο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής μέσα στον Μάιο, όπου βασική παράμετρος για την ένταξη των επιχειρήσεων θα είναι η μεγάλη μείωση του τζίρου τους τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Όσες επιχειρήσεις κατέγραψαν άνοδο τζίρου τον Μάρτιο τίθενται εκτός του πρώτου κύκλου της ενίσχυσης.

Να σημειωθεί ότι αίτηση ένταξης στον πρώτο κύκλο υπέβαλαν 138.000 επιχειρήσεις. Στο Γενικό Λογιστήριο περνούν από κόσκινο τις αιτήσεις και αξιολογούν τα στοιχεία τους για να βγει η κοινή Υπουργική Απόφαση που θα έχει μέσα και τον μαθηματικό τύπο.

Στα κριτήρια για τη χορήγηση του κρατικού δανείου περιλαμβάνονται η πτώση του τζίρου, τα στοιχεία των εισροών, η ένταξη σε ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση έτσι ώστε να διαπιστωθούν τα οφέλη που έλαβε και η μείωση των κερδών.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα

Please publish modules in offcanvas position.