Σταθμοί Μεταφόρτωσης απορριμμάτων σε Ραφήνα - Πικέρμι και Σπάτα - Αρτέμιδα

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020 11:43
Σταθμοί Μεταφόρτωσης απορριμμάτων σε Ραφήνα - Πικέρμι και Σπάτα - Αρτέμιδα
|| || ||

Είκοσι τρεις Δήμους αφορά το άρθρο 92 του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας που κατετέθη στη Βουλή την 24η Απριλίου.

Με το συγκεκριμένο άρθρο εγκρίνονται οι θέσεις για την προσωρινή λειτουργία (μέχρι 5 χρόνια) εγκαταστάσεων αστικών υποδομών κοινής ωφέλειας και ειδικότερα Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), όπως αποτυπώνονται στα τοπογραφικά διαγράμματα του Παραρτήματος του Ν/Σ, στους εξής Δήμους:

1) Αγίων Αναργύρων - Καματερού, 2) Αλίμου,  3) Ασπρόπυργου,  4) Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης,  5) Βριλησσίων,  6) Βύρωνος, 7) Γλυφάδας, 8) Ερμιονίδας, 9) Ζωγράφου,  10) Ηλιούπολης,  11) Κηφισιάς, 12) Μαρκοπούλου Μεσογαίας,  13) Νέας Σμύρνης, 14) Παλαιού Φαλήρου, 15) Παπάγου - Χολαργού, 16) Πειραιά, 17) Περάματος, 18) Περιστεριού, 19) Πετρούπολης, 20) Ραφήνας – Πικερμίου, 21) Σαλαμίνος, 22) Σπάτων – Αρτέμιδος, 23) Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας.

Η 1η παράγραφος του άρθρου περιγράφει τις θέσεις που εγκρίνονται στους ανωτέρω Δήμους για την προσωρινή λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).

Με την 2η παράγραφο ορίζεται πως:

- η προσωρινή λειτουργία επιτρέπεται από τη δημοσίευση του νέου νόμου “έως τον καθορισμό χώρου προοριζόμενου για τη χρήση αυτή είτε με έγκριση ή τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου, είτε με τροποποίηση ΓΠΣ ή με έγκριση ΤΧΣ και μέχρι πέντε (5) έτη.

- μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής παύει η προσωρινή λειτουργία του ΣΜΑ.

- καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του ΣΜΑ επιβάλλεται η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή της όχλησης, την οπτική απομόνωση με περιμετρικές φυτεύσεις ή περιφράξεις και τη χρήση των βέλτιστων τεχνικών για τη μεταφόρτωση των απορριμμάτων.  

- για τις ανάγκες της προσωρινής λειτουργίας των ΣΜΑ στους ανωτέρω χώρους, ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αυτών και του τρόπου κτήσης τους, επιτρέπονται οι προσωρινές κατασκευές του άρθρου 21 του ν.4067/2012.

- μετά τη λήξη της προθεσμίας ή την με οποιονδήποτε τρόπο παύση της λειτουργίας του ΣΜΑ, ο Δήμος οφείλει εντός ενός (1) έτους να αποκαταστήσει τον χώρο στην αρχική του μορφή.

- ειδικά, για τις περιπτώσεις παρόδου του χρονικού διαστήματος των πέντε (5) ετών, δεν επιτρέπεται παράταση της προσωρινής λειτουργίας των ΣΜΑ.”

Η Αιτιολογική Έκθεση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι “oι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) περιλαμβάνονται στις Αστικές Υποδομές Κοινής Ωφέλειας, που είναι αναγκαίες για την ομαλή λειτουργία των πόλεων.  (…) Με γνώμονα την εύρυθμη αποκομιδή των απορριμμάτων των παραπάνω Δήμων και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας κρίνεται ως πλέον κατάλληλη η προσωρινή λειτουργία των ΣΜΑ στις θέσεις όπου ήδη λειτουργούν (...)”.

Πηγή: airetos.gr

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα

Please publish modules in offcanvas position.