Κοροναϊός: Σε φουλ ρυθμό η επιχείρηση «Ελευθερία» – Πώς οι ηλικίες 30-49 κρατούν το κλειδί της ανοσίας

Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021 15:33
Κατηγορία Ελλάδα
Κοροναϊός: Σε φουλ ρυθμό η επιχείρηση «Ελευθερία» – Πώς οι ηλικίες 30-49 κρατούν το κλειδί της ανοσίας
|| || ||

Σε κομβικό παράγοντα για την επίτευξη της πολυπόθητης ανοσίας αναδεικνύονται οι νεότερες ηλικίες που μπήκαν ήδη στη διαδικασία του εμβολιασμού τις τελευταίες ημέρες. Η εντυπωσιακή, και εν πολλοίς μη αναμενόμενη, ανταπόκρισή τους φαίνεται πως θα αλλάξει επί τα βελτίω το χρονοδιάγραμμα της Επιχείρησης Ελευθερία η οποία ανεβάζει ρυθμό.

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται, έρχεται να καλύψει το κενό που προκάλεσαν τρόπον τινά οι γηραιότεροι οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό έχουν απόσχει από τη διαδικασία.

Από το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και άνοιξε η πλατφόρμα για τους πολίτες 30 έως 39 ετών, ήδη κλείστηκαν τα πρώτα 60.000 ραντεβού. Από την Μεγάλη Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 40-44, ενώ τρεις μέρες μετά, το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 45-49.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εκατομμύρια εμβολιασμοί, με την κυβέρνηση να στοχεύει στα 5 εκατομμύρια έως τα τέλη Μαΐου, οδηγώντας στην επιστροφή στην κανονικότητα και απομακρύνοντας ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της επιδημίας, με το οποίο πολλές χώρες έχουν βρεθεί ήδη αντιμέτωπες. Ειδικότερα, 2.025.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, που αντιστοιχεί στο 19,3% ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι 845.000 ποσοστό που αντιστοιχεί σε 8%.

Ανάρπαστα τα ραντεβού από τους 40άρηδες

Με μαζικό ρυθμό συνεχίζονται οι αιτήσεις για εμβολιασμό με το AstraZeneca των πολιτών που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40 έως 44 ετών. Η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr άνοιξε χθες το απόγευμα προκειμένου να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση.

Από το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης έφτασαν και τα πρώτα μηνύματα καλώντας τους ενδιαφερόμενους να μπουν στην πλατφόρμα για να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους. «Σας ενημερώνουμε ότι προτεραιοποιηθήκατε για εμβολιασμό. Κλείστε τώρα το ραντεβού σας μέσω του emvolio.gov.gr ή μέσω του κοντινότερου ΚΕΠ ή φαρμακείου», αναφέρει χαρακτηριστικά το SMS.

Ωστόσο, για τους πολίτες που δεν έχουν κάνει εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση, η πλατφόρμα ανοίγει σήμερα στις 8 το πρωί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, λόγω της κατακόρυφα αυξημένης ζήτησης σε ραντεβού από την ηλικιακή ομάδα 30-39 και 40-44 ετών, αυξήθηκαν ήδη οι εμβολιαστικές γραμμές, ενώ θα προστεθούν και νέα εμβολιαστικά κέντρα ώστε να καλυφθούν όλα τα αιτήματα.

Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε ότι «με δεδομένη τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών των ηλικιακών ομάδων 30-39 και 40-44, ανοίγουμε νέες εμβολιαστικές γραμμές διευκολύνοντας τους συμπολίτες μας να βρουν ραντεβού άμεσα».

 

Προγραμματισμός ραντεβού

Ο προγραμματισμός των ραντεβού εμβολιασμού μπορεί να γίνει απευθείας από τους Πολίτες με την είσοδο τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Εφόσον οι πολίτες έχουν ελέγξει τη δυνατότητα εμβολιασμού την τρέχουσα περίοδο, ακολουθούν το σύνδεσμο (emvolio.gov.gr/app) στον οποίο τους παραπέμπει η πλατφόρμα, για να προγραμματίσουν το ραντεβού. Έτσι, συνδέονται στην πλατφόρμα κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET. Αφού συνδεθούν επιτυχώς, οι πολίτες επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία τους είναι ορθά. Μάλιστα, μπορούν να προχωρήσουν σε προσθήκες/διορθώσεις

Κατόπιν επιτυχούς σύνδεσης, οι ενδιαφερόμενοι ακολουθούν τα παρακάτω βήματα για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους:
•    Αρχικά, προγραμματίζουν το ραντεβού για την λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου.
•    Στη συνέχεια, προγραμματίζουν το επαναληπτικό ραντεβού (δεύτερη δόση του εμβολίου)
•    Οι πολίτες ελέγχουν τα στοιχεία του ραντεβού, το οποίο πρέπει να επιβεβαιώσουν εντός δύο (2) λεπτών
•    Τέλος, αποθηκεύουν/ εκτυπώνουν τα στοιχεία του ραντεβού και του QR code

Εναλλακτικά, μπορούν να προσέλθουν οι ίδιοι ή τρίτα πρόσωπα για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ ή φαρμακείο. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου καθώς και τον ΑΔΤ ή να φέρει φωτοτυπία τους.

 

Τροποποίηση ραντεβού

Οι πολίτες μπορούν να τροποποιήσουν ή να ακυρώσουν το ραντεβού τους, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής:

-Αλλαγή/ ακύρωση μπορεί να γίνει έως και τρείς ημέρες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία
-Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν/ ακυρώσουν το ραντεβού τους μία φορά μόνο
-Σε περίπτωση ακύρωσης ή μη προσέλευσης, οι πολίτες δε θα έχουν τη δυνατότητα επαναπρογραμματισμού για τις επόμενες 30 ημέρεs

Υπενθύμιση ραντεβού εμβολιασμού
Σημειώνεται ότι οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν υπενθύμιση για τις λεπτομέρειες του ραντεβού τους αποστέλλοντας SMS στο 13034 με τον Κωδικό Ραντεβού ή το ΑΜΚΑ και το επώνυμό (ΑΜΚΑ κενό Επώνυμο). Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνουν άμεση απάντηση από το EMVOLIO παρέχοντας τις λεπτομέρειες του ραντεβού.
Οι πολίτες θα λάβουν τρία αυτοματοποιημένα SMS υπενθύμισης του ραντεβού τους από το EMVOLIO ως εξής:
•    3 ημέρες πριν από το ραντεβού
•    1 ημέρα πριν από το ραντεβού
•    στις 7 π.μ. την ημέρα του ραντεβού

Κλείστηκαν 60.000 ραντεβού

Όπως είπε ο  υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, από χθες το βράδυ έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-39 και ήδη πολλοί συμπολίτες μας έλαβαν σχετικό μήνυμα στο κινητό τους.

Διευκρίνισε ότι τα μηνύματα που λαμβάνουν οι πολίτες που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι διαφορετικά από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, καθώς καλούνται να μπουν στην πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού ή να απευθυνθούν στον φαρμακοποιό τους, αφού ο στόχος είναι να εμβολιαστούν άμεσα.

Ήδη χθες το βράδυ κλείστηκαν 60.000 ραντεβού για 30.000 πολίτες, είπε.

Για τους 40αρηδες

Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την ηλικιακή ομάδα 40-44, η πλατφόρμα για την οποία θα ανοίξει την Μεγάλη Πέμπτη και η οποία θα εμβολιαστεί επίσης με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ το Μεγάλο Σάββατο θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 45-49, η οποία όμως θα μπορεί να εμβολιαστεί με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Για αυτή την ηλικιακή ομάδα,  ο υπουργός σημείωσε ότι θα ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία με το κανονικό μήνυμα της άυλης συνταγογράφησης, όπου θα αποσταλούν συγκεκριμένες ημερομηνίες για το πρώτο και το δεύτερο ραντεβού, το οποίο -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης- «μπορεί να το κάνει κάποιος σε άλλη πόλη ενόψει του καλοκαιριού που θα επιτραπούν κι οι μετακινήσεις.

Εδώ και λίγες ημέρες έχουμε δώσει την δυνατότητα στην πλατφόρμα να μπορείς να κλείσεις το ραντεβού του δεύτερου εμβολίου σε άλλη πόλη, προκειμένου να βελτιώσουμε τη δυνατότητα των πολιτών να κάνουν το εμβόλιο όπου κι αν βρίσκονται ή όπου κι αν θα βρίσκονται ενόψει του καλοκαιριού. Είναι ευέλικτο το ραντεβού μπορεί κάποιος να αλλάξει την ημερομηνία και την τοποθεσία. Αυτή την στιγμή η πλατφόρμα δίνει άλλη μια δυνατότητα -όσον αφορά το εμβόλιο της Astra Zeneca- να αλλάξει κάποιος το δεύτερο ραντεβού του ως και τις 8 εβδομάδες, να το φέρουν δηλαδή πιο κοντά».

Οδηγός για την επιστροφή στην κανονικότητα οι νέοι

Έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος.

Πρακτικά επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα που έχει οδηγό τους νέους ανθρώπους. Για να είναι γρηγορότερη και ασφαλέστερη αυτή η επιστροφή πρέπει να εμβολιαστούν οι νέοι άνθρωποι που κινούν την αγορά,  σημείωσε ο κ. Κωτσιόπουλος.

Παράλληλα επισήμανε πως η πλειονότητα των ανθρώπων που χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι άνω των 65 και από αυτούς το 85% ήταν ανεμβολίαστοι ενώ είχαν τη δυνατότητα. Σε αυτό το σημείο απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να ξανασκεφτούν το ζήτημα της δικής τους ασφάλειας και να λάβουν υπόψη και την κατάσταση του ΕΣΥ που δέχεται μεγάλη πίεση. «Όταν το κράτος δίνει σε κάποιον τη δυνατότητα να εμβολιαστεί, το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο, για να επανέλθουμε όλοι γρήγορα σε μια κανονικότητα», σημείωσε.

Δυνατότητα συντόμευσης του μεσοδιαστήματος μεταξύ δύο δόσεων

 

Οι εμβολιασμοί στις ηλικίες 30-39, θα γίνουν με το σκεύασμα της AstraZeneca, για το οποίο διευκρινίστηκε ότι υπάρχει δυνατότητα για συντόμευση του μεσοδιαστήματος μεταξύ δύο δόσεων, στις 8 εβδομάδες από 12 που είναι σήμερα, σε περίπτωση που κάποιος το επιθυμεί, απλά με τον επαναπρογραμματισμό του επαναληπτικού ραντεβού, νωρίτερα.

Όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο MEGA, «στις 11 – 12 εβδομάδες έχουμε την καλύτερη ανοσιακή απόκριση». Πρόσθεσε πάντως ότι όσοι το επιθυμούν μπορούν να αλλάξουν τη διαφορά μεταξύ των 2 δόσεων «από 8 μέχρι 12 εβδομάδες».

Διευκρίνισε δε ότι η  πλατφόρμα για τους 30 – 39 «ανοίγει σταδιακά για να μην πέσουν όλα τα ΑΜΚΑ μαζί», όπως αναφέρει το in.gr

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα

Please publish modules in offcanvas position.