Ρωσία: Βομβαρδισμοί σε Ουκρανία και… Ευρώπη 

Στο μέτωπο της οικονομίας

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε τους πελάτες του στην Ευρώπη ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τις παραδόσεις φυσικού αερίου εξαιτίας «εκτάκτων» περιστάσεων, σύμφωνα με επιστολή που διέρρευσε στο πρακτορείο Reuters. Στην επιστολή της 14ης Ιουλίου, το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου επικαλείται αναδρομικά λόγους «ανωτέρας βίας» σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις που χρονολογούνται από τις 14 Ιουνίου.

Οι σύμμαχοι του Κιέβου πρέπει να αυξήσουν την οικονομική υποστήριξή τους προς την Ουκρανία για να βοηθήσουν τη χώρα να διατηρήσει τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα στη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία, τόνισε σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.

Αξιωματούχοι από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ θα συναντηθούν πιθανότατα αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσουν την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Στο μέτωπο της διπλωματίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, ανεβάζοντας έτσι σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ τη συνολική αμυντική υποστήριξη της ΕΕ προς το Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέπτεται σήμερα Τρίτη την Τεχεράνη, όπου θα συναντήσει τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στο πρώτο ταξίδι του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας θα συζητήσουν την Τετάρτη στην Τεχεράνη για μηχανισμούς που θα επιτρέψουν τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, που έχουν αποκλειστεί στη χώρα αυτή λόγω της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης με κίνδυνο να προκληθεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ