Προτάσεις του Δήμου Μαραθώνος για το πευκοδάσος του Σχινιά

Την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021 ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδης και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, επισκέφθηκαν μετά από πρόσκλησή μας τον Δήμο Μαραθώνος, ανταποκρινόμενοι στο αίτημά μας να δοθεί έγκαιρα ολοκληρωμένη λύση για την προστασία του πευκοδάσους του Σχινιά, με διασφάλιση της προσβασιμότητας των επισκεπτών, ΑμΕΑ, μόνιμων κατοίκων, επιχειρηματιών και πελατών τους.  

Αποδεχόμενοι το αίτημά τους καταθέσαμε εντός της συμφωνημένης προθεσμίας: 

1. ΈΓΓΡΑΦΟ της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ, στο οποίο προβάλλονται με πληρότητα οι θέσεις και προτάσεις μας, που έχουν προκύψει μετά από ευρεία διαβούλευση με χρήστες γης, μόνιμους κατοίκους, επαγγελματίες και τοπικούς συλλόγους.

2. ΣΧΕΔΙΟ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΥΣ-ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

3. ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Επισημάναμε στα στελέχη της κυβέρνησης, ότι οι χωρίς λογικά κριτήρια καθολικές απαγορεύσεις δεν θα οδηγήσουν πουθενά και ενδέχεται να προκαλέσουν απρόβλεπτες επιπτώσεις, καθώς και ότι κανένα μέτρο δεν θα καθιερωθεί εάν δεν το αποδεχθεί η τοπική κοινωνία. 

Είμαστε σε αναμονή για την αποδοχή των προτάσεών μας και την έγκαιρη πρακτική εφαρμογή τους, ώστε η επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδος να κυλήσει ομαλά και με αυξημένη ασφάλεια

Υ.Γ. Σε ό,τι αφορά στα εμπόδια από φερτά υλικά, πέτρες κ.α. τα οποία έχουν τοποθετηθεί το τελευταίο διάστημα σε διάφορα σημεία του πευκοδάσους, αρμόδιος είναι ο Φορέας  Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής και από την στιγμή που θα εφαρμοστεί το Σχέδιο Πυροπροστασίας αυτά θα επανεξεταστούν  σε όλη την έκταση του. 

Ευάγγελος Δ. Κυπαρίσσης

Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας,

Πολιτικής Προστασίας & Πολιτισμού