Ιστορική στιγμή για ολόκληρη την Ανατ. Αττική η διασύνδεση με το Φυσικό Αέριο

||

Έπεσαν οι υπογραφές την Πέμπτη 14 Μαΐου 2020 στα κεντρικά γραφεία της ΕΔΑ Αττικής, το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής και του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου για την όδευση του κεντρικού αγωγού παροχής φυσικού αερίου μέχρι και το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου, ξεκινώντας από τον Κόμβο της Ανθούσας.

Πρόκειται για ιστορική στιγμή για ολόκληρη την Ανατολική Αττική , αλλά και το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου, που για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα διεκδικούσε, σχεδίαζε και προχωρούσε μεθοδικά σε τεχνικοοικονομικές προτάσεις για να υλοποιηθεί ένα έργο πνοής και μια διεκδίκηση των κατοίκων επι 10ετίες.

Τα βήματα του έργου και τα στάδια υλοποίησης

2020 1ο εξάμηνο:

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών που είναι στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου και η ΕΔΑ Αττικής.

2020 2ο εξάμηνο:

Σε αυτό το κρίσιμο εξάμηνο θα γίνει απόπλευράς των συμβαλλόμενων η εξασφάλιση όλων των διακριτών πηγών χρηματοδότησης, αλλά και ο καθορισμός των ποσοστών συμμετοχής του καθ΄έναν στην χρηματοδότηση του έργου.

2021 1ο εξάμηνο:

Σ΄αυτό το πρώτο εξάμηνο θα γίνει η σύνταξη της αναγκαίας προμελέτης για την οριστικοποίηση της κατεύθυνσης του αγωγού, όπως και οι απαραίτητες ενέργειες για τις αναγκαίες παραχωρήσεις των εκτάσεων γης που θα χρειαστούν. Ακολούθως θα υπογραφεί η σύμβαση του έργου με τους φορείς και θα αρχίσει η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, όπως και η προκήρυξη του διαγωνισμού.

2021 2ο εξάμηνο:

Αρχίζουν τα έργα της κατασκευής του αγωγού και του πρώτου τμήματος το οποίο και αποτελεί τον βασικό κορμό του δικτύου διανομήςτης μέσης πίεσης.

2022:

Γίνεται η κατασκευή του κύριου τμήματος του κορμού του δικτύου μέσης πίεσης και ταυτόχρονα κατασκευάζονται και τυχόν διακλαδώσεις που θα χρειαστούν,όπως και αναμονές για συνέχιση του έργου.

2023:

Την χρονιά αυτή αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου του βασικού κορμού μέσης πίεσης καθώς και η παράλληλη κατασκευή του βρόγχου διανομής χαμηλής πίεσης της οικιστικής περιοχής του κέντρου της Ραφήνας.

2024 1ο εξάμηνο:

Σε αυτό το στάδιο, το έργο πέρνει «σάρκα και οστά» κυρολεκτικά για τους κατοίκους της περιοχής, αφού θα αρχίσουν να γίνονται οι συνδέσεις του ΦΑ με κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους. Ταυτόχρονα θα υπάρξουν δράσεις ενημέρωσης στην περιοχή. Παράλληλα, την ίδια περίοδο θα γίνει και η σύνδεση ικαι τροφοδοσία με ΦΑ του σύγχρονου παραολυμπιακού αθλητικού κέντρου του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

Έργο πνοής για την Ανατολική Αττική

Με την ολοκλήρωση των έργων, ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου θα είναι ο πρώτος που θα τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο, καθώς πρόκειται να αναπτυχθεί δίκτυο χαμηλής πίεσης στο Κέντρο της Ραφήνας.

Ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, μετά την υπογραφή του συμφώνου, δήλωσε:

«Η σημερινή ημέρα είναι ιστορικής σημασίας. Η Ανατολική Αττική μπαίνει στο χάρτη του Φυσικού Αερίου. Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου συνεργασίας με την ΕΔΑ Αττικής , μπαίνει στο χάρτη φυσικού αερίου. Έίναι έργο κολοσσιαίας σημασίας που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2024. Κληροδοτούμε στις γενιές που έρχονται ένα καλύτερο μέλλον, περιβαλλοντικά κυρίως αλλά και οικονομικά. Είναι μεγάλη μέρα για τους πολίτες της Ραφήνας και του Πικερμίου. Γυρίζουμε σελίδα στο μέλλον. Εύχομαι, ελπίζω και πιστεύω έργα πνοής τέτοιου βεληνεκούς , που αφορούν και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής , όπως η όδευση του Φυσικού Αερίου στις πόλεις μας, να αποτελέσουν τον οδηγό για τη συνεχή ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο».

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΕΔΑ Αττικής κ. Πιέρρος Χατζηγιάννης, δήλωσε:

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για όλους εμάς στην ΕΔΑ Αττικής. Με το μνημόνιο συνεργασίας που μόλις υπογράψαμε με τον Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, ανοίγει ο δρόμος για να φτάσει επιτέλους το φυσικό αέριο και στην Ανατολική Αττική. Το επόμενο διάστημα η εταιρεία μας θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για το σχεδιασμό και την επέκταση του δικτύου της στις εν λόγω περιοχές, ώστε σύντομα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, αλλά και όλης της Ανατολικής Αττικής, να μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη του φυσικού αερίου.»

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών κ. Παναγιώτης Καλφαντής δήλωσε:

«Είναι μια τεράστια επιτυχία του δήμουκαι της Περιφέρειας Αττικής με σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για την περιοχήμας, η οποία φιλοξενεί το 2ο μεγαλύτερο επιβατικό λιμάνι της χώρας.Η καθαρή ενέργεια στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι δημότες και οι επιχειρήσεις της περιοχής θα ανακουφίσει οικονομικά τον τόπο και, θα προσδώσει μια σημαντική προστιθέμενη αξία στις υποδομές του δήμου μας.

Ο Αντιδήμαρχος σε θέματα Περιβάλλοντος κ. Ανδρέας Βασιλόπουλος δήλωσε:

«Το έργο αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα της περιοχής μας για καθαρότερη και φθηνότερη ενέργεια προς όφελος των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων. Η Σημερινή μέρα είναι η αρχή ενός δρόμου με πολλά βήματα, ώστε το 2024 να μπορέσει και η Ανατολική Αττική να συμβαδίσει με την εποχή της. Με σταθερά και μελετημένα βήματα η δημοτική μας αρχή σχεδιάζει και υλοποιεί ένα πλέγμα δράσεων και έργων, ώστε να πάμε τον δήμο Ραφήνας – Πικερμίου στην επόμενη ημέρα. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε».

Ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Έργων κ. Παύλος Μπατάλης δήλωσε:

«Είναι μια τεράστια επιτυχία του δήμου αλλά και του δημάρχου μας κ. Μπουρνούς, ο οποίος πίστεψε στη δυνατότητα της πόλης να υποστηρίξει την έλευση του έργου που ήταν αναγκαιότητα για τους πολίτες της περιοχής μας. Ήταν πραγματικός άθλος του δημάρχου μας γιατί πάλεψε πολύ και για την χρηματοδότηση του αγωγού. Η έλευση του ΦΑ στην περιοχή θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή των κατοίκων, ενώ θα βελτιώσει και τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων της περιοχής».

Τα έργα διασύνδεσης, σχεδιάζεται να ξεκινήσουν από την περιοχή της Ανθούσας, καταλήγοντας στη Ραφήνα και περιλαμβάνουν την επέκταση κατά 11,5 km, του δικτύου βασικής υποδομής φυσικού αερίου , προς αυτή την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας της Ανατολικής Αττικής. Ουσιαστικά πρόκειται για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί το σύνολο των ενδιάμεσων περιοχών (Ντράφι, Χριστούπολη, Σπάτα, Διώνη, Καλλιτεχνούπολη, Αρτέμιδα), αλλά και το Κέντρο του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, στην πρώτη φάση της υλοποίησης του έργου. Επιπλέον, ο νέος αγωγός θα μπορεί (με την απαραίτητη επέκταση) να υποστηρίξει μελλοντικά και τις περιοχές: Νέου Βουτζά, Νέας Μάκρης και Μαραθώνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *