Έως 3 φορές πάνω από το όριο τα μικροσωματίδια σε ΝΤΡΑΦΙ – ΔΙΩΝΗ 

Έως 3 φορές πάνω από το όριο τα μικροσωματίδια σε ΝΤΡΑΦΙ – ΔΙΩΝΗ 

Έως 3 φορές πάνω από το όριο τα μικροσωματίδια σε ΝΤΡΑΦΙ – ΔΙΩΝΗ 

Ολοκληρώθηκε το πρώτο πλήρες 24ωρο συνεχούς μέτρησης μικροσωμαστιδίων στην περιοχή του Ντραφίου. Η εγκατάσταση του σταθμού έγινε στις 23/7 το απόγευμα. Οι μετρήσεις της 23ης Ιουλίου έδειξαν πολύ χαμηλές τιμές (εντός των ορίων), ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης οι τιμές αυξήθηκαν υπερβολικά, λόγω της διακοπής του ανέμου.
Θα συνεχίσουμε να μετράμε και να παρακολουθούμε τους αέριους ρύπους. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μου και παρέχει τον εξοπλισμό και την επιστημονική υποστήριξη για να μπορούμε να προστατεύουμε την υγεία των πολιτών αυτές τις πρώτες δύσκολες μέρες μετά την πυρκαγιά.
 
Τρεις φορές πάνω από τα όρια
Τα μικροσωματίδια PM2,5 (δηλαδή εκείνα που με την αναπνοή εισέρχονται στους πνεύμονες) καταγράφηκαν έως και τρεις φορές πάνω από τα ημερήσια όρια που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ειδικά τις ώρες που πραγματοποιούνται εργασίες και αναμόχλευση του εδάφους οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση, σε σχέση με τις βραδινές ώρες, ενώ πρέπει να σημειώσω τις μεγάλες διακυμάνσεις από σημείο σε σημείο μέτρησης, καθώς και μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Περιοχές των οικισμών που βρίσκονται στη φορά του ανέμου (συνήθως επικρατούν βόρειοι άνεμοι) μετά τις καμένες εκτάσεις παρουσιάζουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αιθάλης και μικροσωματιδίων.
 
Μεγάλη προσοχή στους κατοίκους
Συνιστάται στους κατοίκους μεγάλη προσοχή, ειδικά σε εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα, πάσχοντες COVID αλλά και ηλικιωμένους. Τα μικρά παιδιά πρέπει να αποφεύγουν εντελώς το παιχνίδι σε υπαίθριο χώρο, λόγω της αυξημένης κινητικότητας και της μικρής απόστασης από το έδαφος σε σύγκριση με τα ενήλικα άτομα.
 
Αναγκαίες οι μετρήσεις στα σπίτια που υπάρχουν ευπαθείς ομάδες
Για τις περιπτώσεις που υπάρχουν λόγοι ανησυχίας, έχουμε ξεκινήσει κατ’ οίκον μετρήσεις με φορητό μετρητή, ώστε να μπορούμε να δώσουμε τιμές ρύπων εκτός και εντός της οικίας, για PM2,5 και PM10 και να ενημερωθεί ανάλογα ο θεράπων ιατρός.
Ειδική ομάδα συνεργατών θα συνεχίσει τις μετρήσεις και την ανάλυση των αποτελεσμάτων, ενώ εξειδικευμένοι συνεργάτες μας έχουν ήδη ξεκινήσει και τις κατ’ οίκον μετρήσεις ποιότητας αέρα.  
 
Δρ. Ανδρέας Βασιλόπουλος
Περιβαλλοντολόγος
κιν. 6932928899 και 6942790900

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/_BH5ErZT2XQ Την πρώτη του συνέντευξη στο OnCamera.gr μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη, παραχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Μαραθώνα κ. Βασίλης Αχλάδης, στην εκπομπή της…

https://youtu.be/s4rTICsGjdM «Το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών μεταφέρεται από γενιά σε γενιά» εξηγεί ο Ψυχολόγος κ. Σπύρος Στάμος στο ΟnCamera.gr στην εκπομπή «Εν αρχή ην ο λόγος» με την…