15 τρόποι για να είστε πιο ευτυχισμένοι

Η καθημερινότητα της τελευταίας διετίας, με όλους τους περιορισμούς της πανδημίας δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο έχουμε βιώσει όλοι μας. Αν προσθέσεις και τα προσωπικά ζητήματα που έχει κατά καιρούς ο καθένας, η ψυχολογία μας δεν φαίνεται να βρίσκεται και στα καλύτερά της.

Παρόλα αυτά όμως, η άνοιξη δίνει ένα σημαντικό τόνο αισιοδοξίας, κι ας μην ξεχνάμε ότι τίποτα δεν κρατά για πάντα και σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα προβλήματα.

Δείτε όμως τι πρέπει να κάνετε για να δείτε τα πράγματα να βελτιώνονται πιο γρήγορα.

Υψώστε ανάστημα

Οι επιστήμονες λένε ότι το ζωηρό περπάτημα με ψηλά το κεφάλι και πλήρη κίνηση στα χέρια, βοηθά να νιώθεις καλύτερα. Ακόμα κι αν δεν νιώθετε ευτυχισμένοι, μια ζωηρή βόλτα μπορεί να βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα μέχρι να το πετύχετε.

Χαμογελάστε

Θέλετε να φτιάξετε τη διάθεσή σας; Χαμογελάστε. Όταν χαμογελάτε σαν να το εννοείτε, αλλάζει η χημεία του εγκεφάλου και νιώθετε πιο ευτυχισμένοι.

Γίνετε εθελοντές

Βρείτε τρόπους να συμμετέχετε εθελοντικά σε δραστηριότητες της κοινότητάς σας ή βοηθήστε έναν φίλο που έχει ανάγκη. Θα βοηθήσετε και τον εαυτό σας. Μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία και ευεξία. Win-win

Κάντε νέους φίλους

Νιώθεις καλά όταν περνάς χρόνο με ανθρώπους που νοιάζονται για σένα. Γι’ αυτό να είστε ανοιχτοί σε νέες σχέσεις, είτε πρόκειται για κάποιον που συναντάτε στο γραφείο, στο γυμναστήριο, στην εκκλησία ή στο πάρκο. Αλλά φροντίστε να διατηρήσετε και τις δια βίου φιλίες. Οι μελέτες δείχνουν ότι όσο πιο συνδεδεμένοι είστε, τόσο πιο ευτυχισμένοι είστε.

Μετρήστε τα θετικά

Γράψτε ό,τι είναι καλό στη ζωή σας. Όταν προσπαθείτε να δείτε τα πράγματα με «καλό μάτι», βοηθά να παραμένετε συγκεντρωμένοι στα θετικά.

Κουραστείτε

Μόνο 5 λεπτά άσκησης μπορούν να σας φτιάξουν τη διάθεση. Όμως η κίνηση έχει καλά αποτελέσματα και μακροπρόθεσμα, Με τακτική άσκηση κρατάτε την κατάθλιψη μακριά.

Συγχωρείστε και ξεχάστε

Κρατάς κακία; Ξέχνα το. Η συγχώρεση απαλλάσσει από αρνητικές σκέψεις και «κάνει χώρο» για εσωτερική γαλήνη στη ζωή σας. Κι αυτό φέρνει ευτυχία

Εξασκηθείτε στον διαλογισμό

Διαλογιστείτε για μια ώρα την εβδομάδα. Θα σας δώσει μια δόση χαράς, γαλήνης και ικανοποίησης. Θα δημιουργήσει επίσης νέα μονοπάτια στον εγκέφαλό σας για να σας διευκολύνει να νιώσετε χαρά.

Ακούστε μουσική

Η μουσική μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση στα συναισθήματα. Διαλέξτε την αγαπημένη σας μουσική και συντονιστείτε σ΄ αυτήν. Η αίσθηση που θα φέρει θα είναι πραγματικά καλή.

Κοιμηθείτε καλά

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7 – 8 ώρες ύπνου το βράδυ για να διατηρήσουν την καλή τους διάθεση. Είναι πιο πιθανό να είστε χαρούμενοι όταν κοιμάστε όσο χρειάζεστε.

Αξιολογήστε τους στόχους σας

Αναρωτηθείτε εάν οι στόχοι σας είναι ρεαλιστικοί και χειροπιαστοί ή έστω μπορείτε να ξεκινήσετε τώρα για να τους κατακτήσετε. Στη συνέχεια, ορίστε με σαφήνεια τους στόχους που επιλέξατε π.χ. όχι «να γυμνάζομαι περισσότερο», αλλά «να περπατάω 30 λεπτά την ημέρα, τρεις φορές αυτή την εβδομάδα» ή «δύο φορές αυτήν την εβδομάδα θα έχω σαλάτα για μεσημεριανό». Γράψτε και επιβραβεύστε τον εαυτό σας για κάθε βήμα που κάνετε προς την επίτευξη των στόχων που έχετε θέσει.

Αναζητήστε θετικούς ανθρώπους

«Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά», λέει η παροιμία. Επομένως, θέλετε στη ζωή σας ανθρώπους με αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και υγεία. Θα διαπιστώνετε και οι ίδιοι, ότι ο άνθρωποι αυτοί σας κάνουν  να αισθάνεστε καλύτερα. Και τότε μπορείτε κι εσείς να μεταδώσετε την καλή σας διάθεση.

Δείτε κάποιον ειδικό

Αν μετά τις συμβουλές αυτές, συνεχίζετε να αισθάνεστε πολύ λιγότερο χαρούμενοι από ό,τι ήσασταν παλαιότερα, τότε ήρθε η ώρα να απευθυνθείτε σε ειδικό. Κλείστε μια συνεδρία και μιλήστε για το πώς αισθάνεστε. Εάν η κατάθλιψη είναι ο λόγος, υπάρχουν θεραπείες. Ακόμα κι αν δεν είστε σε κατάθλιψη, μπορεί να μάθετε μερικά χρήσιμα πράγματα για τον εαυτό σας και τα ζητήματα που σας απασχολούν, και να καταλήξετε να αισθάνεστε καλύτερα.